Main Image
Main Image

Main Image
Main Image

1/2

Bookends

A house in East Sussex

 The house started life as a 1930s bungalow, purchased by the architects parents to provide an accessible home for their retirement. The existing bungalow, simple in form but short of accommodation, is extended to each side with striking black box-like forms - to the west to provide a bedroom, accessible bathroom and study and to the east to accommodate the kitchen, dining area and conservatory. The roof void is also converted to a further bedroom and bathroom accessed via a new stair enclosed by a third black timber projecting structure.

 The extensions are clad in black painted larch as a strong contrast

to the existing white rendered building, referencing both the half

timbered houses in the area as well as the black fishermans huts in

 the neighbouring town of Hastings. A green roof and air source heat pump, in addition to the retention of the existing building make this project highly sustainable.

 The rear of the house is clad in both the black painted timber for the

extensions and a pale grey cement board to the dormer windows,

sharply detailed to distinguish the additions from the existing building.

Windows are punched into the extensions to frame views of the

surrounding countryside - slot windows to limit views to the neighbouring properties and more generous openings providing views to the front and rear garden.

slot windows to the flank walls
slot windows to the flank walls
route to rear garden
route to rear garden
nesteled into the landscape
nesteled into the landscape
east extension
east extension
view to the real courtyard
view to the real courtyard
interior
interior
inside the house
inside the house
loft plan
ground floor plan
front elevation
rear elevation